środa, 12 października 2011

Tiramisu od Kuronia

Składniki:

  •  500 g sera mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi ser Piątnicy)
  • 3 jajka  
  • ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów  
  • pół szklanki cukru (cukru dodajemy do smaku – możemy nawet całkiem z niego zrezygnować)  
  • filiżanka mocnej kawy  
  • 20 ml likieru, np: kawowego lub w wersji dla oszczędnych wódki wymieszanej z zapachem, np.: rumowym  
  • kakao do posypania

Sposób przyrządzania:


Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masa serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz