- 500 g sera mascarpone (Polecam smaczny i niedrogi ser Piątnicy)
- 3 jajka
- ok. 2 paczek podłużnych biszkoptów
- pół szklanki cukru (cukru dodajemy do smaku – możemy nawet całkiem z niego zrezygnować)
- filiżanka mocnej kawy
- 20 ml likieru, np: kawowego lub w wersji dla oszczędnych wódki wymieszanej z zapachem, np.: rumowym
- kakao do posypania
Sposób przyrządzania:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy. Gdy całość się połączy dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masa serową. Biszkopty szybko maczamy w kawie, by zbytnio nie nasiąkły i układamy na dnie foremki. Na biszkopty nakładamy warstwę sera a na nią ponownie warstwę biszkoptów i kończymy warstwą sera. Całość posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz