niedziela, 16 października 2011

Polędwiczki w ziołowym sosie

Składniki


 
  1. 2 polędwiczki wieprzowe
  2. ząbek czosnku
  3. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  4. po 1/2 łyżeczki świeżego siekanego tymianku, rozmarynu i estragonu
  5. 1/4 szklanki śmietany
  6. łyżka kaparów
  7. łyżka masła
  8. łyżka oleju
  9. żółtko
  10. sól, pieprz
Danie proste, a wyrafinowane.

Czosnek obrać i posiekać. Polędwiczki natrzeć czosnkiem z solą i pieprzem, obsmażyć na maśle z olejem ze wszystkich stron. Po usmażeniu włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C .

Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa wlać wino, chwilę gotować, aż odparuje. Śmietanę dokładnie ubić z żółtkiem i stale mieszając wlać do sosu. Podgrzać, nie gotować. Dodać kapary i zioła. Polędwiczki polać sosem i podawać z młodymi ziemniakami.


NASZA RADA
Polędwiczki możemy posmarować oliwą, ziołami i czosnkiem poprzedniego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz